Strādā vesels

Arodslimības noteikšana, ja kaitīgā faktora iedarbība beigusies pirms vairākiem gadiem

Jeļena Reste

Jeļena Reste

RSU Aroda un vides medicīnas katedras arodslimību ārste

2017. gada 14. jūlijā

Jautājums

Es šobrīd jau 9 gadus strādāju birojā, bet iepriekš 7 gadus strādāju celtniecības materiālu veikalā (veicu smagu priekšmetu pārvietošanu), kad arī sākās muguras sāpes. Ir dažādi izmeklējumi, kas liecina par ,,Iniciālas spondilozes pārmaiņām''. Šo gadu laikā ir periodiskas sāpes, un pēdējie izmeklējumi liecina, ka ir diska trūce līdz 5 mm un muguras nervu saknīšu iekaisumiem.

Vai ir kādi normatīvie akti, kas paredz - ja pēdējo 5 gadu laikā neesmu strādājusi smagu darbu, tad nevaru noteikt arodslimību?

Vai ir kāda vieta, kurā varu griezties uz bezmaksas konsultāciju?

Atbilde

Mūsdienās sāpes mugurā un mugurkaula slimības ir ārkārtīgi plaši izplatīta problēma dažāda vecuma iedzīvotājiem, un tās var rasties un progresēt arī bez darba faktoru iedarbības. Bez darba vides faktoriem sāpes mugurā var izraisīt liekais ķermeņa svars, mazkustīgs dzīvesveids, traumas, mugurkaula deformācijas kopš bērnības (piem., skolioze), intensīva nodarbošanās ar sportu, pielietojot nepareizas tehnikas, mājas darbi (piem., dārza ravēšana) u.c. Turklāt pastāv arī vesela virkne reimatoloģisku (piem., reimatoīdais artrīts, Behtereva slimība, seronegatīvas spondilartropātijas u.c.), kā arī citu orgānu slimību (t.sk. arī audzēji), kuras var izpausties ar sāpēm mugurā, tādēļ nepieciešama ārsta konsultācija un izmeklēšana, lai noskaidrotu sāpju iemeslu. Pastāv arī tendence, ka ar vecumu sāpes mugurā ir biežāk sastopamas. Protams, darbs šajās situācijās var pastiprināt sāpes un pasliktināt slimības gaitu, bet tad mugurkaula patoloģija tiks traktēta kā ar darbu saistītā slimība, kuras gadījumā naudas kompensācija nav paredzēta.

Mugurkaula slimības nav profesiju specifiskas, t.i. tās var attīstīties dažādu profesiju pārstāvjiem. Mugurkaula arodslimības  galvenokārt tiek atzītas, ja tās radušās ļoti smagu darba apstākļu ietekmē (lielu smagumu pārvietošana, darba pienākumu pildīšana īpaši neērtajās darba pozās, ilgstoša ķermeņa pakļaušana intensīvai vibrācijai u.c.) un nav citu slimības attīstību provocējošu vispārējo faktoru. Ņemot vērā, ka mugurkaula patoloģija var attīstīties ļoti daudzu ar darbu saistītu un nesaistītu iemeslu dēļ, Latvijā mugurkaula arodslimību novērtēšana notiek saskaņā ar Latvijas arodslimību ārstu biedrības izstrādātajām vadlīnijām (“Vadlīnijas mugurkaula slimību saistīšanai ar arodu”, ar kurām var iepazīties šeit http://www.arodslimibas.lv/index.php?module=mod66 ). Kā galvenie kritēriji tiek vērtēti:

- darba stāžs kaitīgu faktoru ietekmē (nepārtraukta darba stāžs 8-10 gadi),

- darba smagums (cik tonnas summāri vienas darba maiņas laikā tika pārvietotas, fiziska pārslodze vismaz 50% no darba laika u.c.),

- svarīgs ir arī fakts, ka darbs tika pārtraukts slimības dēļ, iestājoties darba nespējai.

Lai mugurkaula slimība tiktu atzīta par arodslimību, jābūt izslēgtiem visiem pārējiem iespējamiem slimības cēloņiem (padziļināta medicīniska izmeklēšana).

Ja darbs kaitīgu faktoru ietekmē tika pārtraukts pirms 9 gadiem, tad jābūt medicīniskai dokumentācijai par slimības smagumu un darba nespēju uz to momentu, kamēr vēl bija darba attiecības.

Jūsu pieminētie izmeklējumi ar secinājumu par “iniciālajām spondilozes pārmaiņām” noteiktā vecumā ir praktiski visiem cilvēkiem ar vai bez sūdzībām par sāpēm, tādēļ tie neliecina par slimības smagumu. Veicot padziļinātu izmeklēšanu (piem., kompjūtertomogrāfiju vai magnētiskās rezonanses izmeklēšanu), bieži vien var atrast arī disku patoloģiju, kura arī ir ļoti izplatīta veselības problēma iedzīvotāju vidū neatkarīgi no profesijas. Ar laiku, protams, šādas izmaiņas padziļinās, turklāt tas var notikt arī vispārēju, ar darbu nesaistītu iemeslu dēļ.

Par arodslimības saistīšanu ar arodu lemj Latvijā vienīgā Ārstu komisija arodslimībās, kura darbojas VSIA Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas Aroda un radiācijas medicīnas centrā.

Palīdzību dažādu neskaidru jautājumu risināšanā, kā arī konsultāciju par iespējamo arodslimību var saņemt, griežoties pie vietējā arodslimību ārsta vai Aroda un radiācijas medicīnas centra arodslimību ārsta ar ģimenes ārsta nosūtījumu un samaksājot pacienta iemaksu. Līdzi jāņem darba stāžu apliecinošie dokumenti un izmeklējumu rezultāti. Bezmaksas konsultācijas pie arodslimību ārstiem nav paredzētas.